Door Dieke op Monday, June 08 th, 2015 · no Comments · in

Havermoutkoekjes – gezond, zo gemaakt en approved by my kids!

Gezonde havermoutkoekjes kidsproof

Een mooie kinderhuid komt niet alleen van buiten. Wat je je kinderen te eten geeft is heel erg belangrijk. Gelukkig hoeft gezond eten niet saai of streng te zijn! Als er iets is dat er bij ons thuis er letterlijk als zoete koek ingaat…dan zijn dat wel deze havermoutkoekjes. We bakken ze bijna elke week, want ze zijn super gemakkelijk om te maken, heel gezond en ook zó op… Zeer voedzame tussendoortjes, boordevol goede bouwstoffen waar een kinderlijfje en de kinderhuid gelukkig van wordt. Waarom zijn deze koekjes zo goed voor je kids en hoe maak je ze?

Gezonde havermoutkoekjes voor kinderen

Deze koekjes zijn bij ons thuis zo succesvol omdat ze enerzijds zoet en een beetje zacht zijn door de banaan en rozijnen. Anderzijds hebben ze een bite door de havermout en kokosrasp. Je krijgt er een voldaan gevoel door en bovendien zijn ze suikervrij, zuivelvrij, eivrij én glutenvrij.

Bananen: natuurlijk zoet
De zoete smaak in de koekjes komt voornamelijk van de bananen en het snufje kaneel. Een zoete smaak is geliefd bij kinderen, dat zit er al vanaf de geboorte in (moedermelk is ook een beetje zoet). Bananen geven een energieboost door de van nature aanwezige suikers. Bovendien bevatten ze veel mangaan en kalium. Mangaan ondersteunt de vorming van het bindweefsel en kalium helpt bij een goede vochthuishouding in het lichaam. Wanneer je een banaan bakt, worden de vezels zelfs beter opgenomen door je lichaam. Tryptofaan in bananen bevordert de aanmaak van serotonine, een stofje dat een kalmerende werking heeft, je beter laat voelen en toch energie geeft. A banana a day keeps unhappy children away!

Havermout: boordevol vezels
Havermout is hip! En niet zonder reden. Havermout is supergezond en is rijk aan vitamine B1, fosfor en magnesium. Het bevat veel vezels en geeft veel langer een verzadigd gevoel. De lage glycemische index zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel van je kids niet omhoog schiet. Zo voorkom je stuiterende kinderen die niet meer voor rede vatbaar zijn… Prettig zowel voor jezelf als voor je kinderen!

Gezonde havermoutkoekjes voor kinderen

 

Havermoutkoekjes
Voor 12 koekjes

2-3 medium bananen
100 gr havermout (evt. glutenvrij)
40 gr kokosrasp
25 gr gewelde rozijnen
Optioneel: halve appel of peer, kaneel naar smaak, gedroogde abrikozen, cranberries, stukjes dadel, nootjes etc.
10 gr kokosolie (afhankelijk van hoe nat het mengsel is)

Verwarm een heteluchtoven voor op 200°C.

Wel de rozijnen. Doe de havermout, kokosrasp, gewelde rozijnen en eventueel de optionele ingrediënten in een grote kom. Prak de bananen in een grote kom (of pureer ze in de blender) en voeg toe aan de droge ingrediënten. Meng het goed door elkaar. Afhankelijk van hoe nat het mengsel is, voeg je ongeveer meer of minder dan 10 gr kokosolie toe.

Je kunt de koekjes gelijk bakken. Nóg lekkerder is het wanneer je het mengsel een paar uur (gerust een nacht) in de koelkast laat trekken. De havermout wordt dan wat zachter.

Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Van het mengsel kun je ongeveer 12 koekjes maken. Schep een bolletje op de plaat en maak er een mooi vormpje van. De meeste kinderen houden van vormjes uitdrukken, dan is het praktisch ze een bord te geven waar ze op mogen knutselen alvorens de koekjes op de bakplaat te leggen.

Plaats de bakplaat in de (nog opwarmende) oven en bak de koekjes ongeveer 7-10 minuten tot de ene kant licht tot goudbruin is. Draai de koekjes om met een spatel en bak de andere zijde nog eens 7-10 minuten, tot deze ook licht tot goudbruin is.

Even blazen en dan smullen geblazen!

Loverock over havermoutkoekjes

 

 

 

Loverock_gezonde_havermoutkoekjes_kinderen_suikervrij_4

 

Loverock